divendres, 25 de febrer del 2011

34 entitats de Ponent demanen l’absolució del jove barceloní que afrontarà un judici que el pot dur 8 anys a la presó,


34 entitats de Ponent demanen l'absolució del jove barceloní que afrontarà un judici que el pot dur 8 anys a la presó

A través d'una carta pública en que també animen a assistir a la manifestació que aquest dissabte reclamarà la seva absolució en el judici de l'1 de març


Una trentena de col·lectius de les Terres de Ponent signen una carta pública titulada En Jona no pot anar a presó! on mostren la seva solidaritat amb en Jona, un jove compromès del barri de la Sagrada Família de Barcelona que el pròxim 1 de març haurà d'afrontar l'anomenat Judici de la Vergonya, on li demanen una pena de 8 anys de presó per la seva participació en una manifestació contra l'especulació urbanística que es produeix al barri de Ciutat Vella.

El text contextualitza el cas en la defensa del "Forat de la Vergonya", un espai que va esdevenir un símbol de la iniciativa veïnal en contra de l'especulació a Barcelona. Aquesta lluita va incloure mobilitzacions com la manifestació que l'octubre de 2006 fou dissolta a cops de porra pels Mossos i que motiva les greus acusacions contra el jove.

Els col·lectius denuncien que en Jona és víctima de la criminalització a la gent que denuncia un sistema econòmic i una classe política responsables de l'especulació urbanística, que expulsa als veïns pobres del seu barri i beneficia el lucre privat.

El passat cap de setmana les mostres de suport amb en Jona i la resta d'encausats van donar-se lloc a diferents poblacions de Ponent.

La web www.absoluciojona.org recull tota la informació del cas i de les convocatòries de suport.

cartell1.jpg  a Lleida Jona pp.jpg


Carta pública de 34 col·lectius de Ponent: En Jona no pot anar a presó!

Aquests dies, diversos col·lectius de Ponent denunciem i difonem el cas del Jona, un jove del barri de la Sagrada Família de Barcelona que el pròxim 1 de març haurà d'afrontar un judici on li demanen una pena de 8 anys de presó per assistir a una manifestació contra l'especulació urbanística que es produeix al barri de Ciutat Vella.

És conegut com l'Ajuntament de Barcelona executa, des de fa anys, la reconversió d'aquest barri degradat (per ells) en un barri en concordança a la Barcelona del disseny i el turisme. Ho fa, per exemple, cedint espais públics a empreses privades i fent-ne fora als veïns, com el cas del "Forat de la Vergonya": Una zona verda es va convertir en un projecte d'aparcament privat per als turistes i, pel camí, 200 veïns serien expulsats de les seves cases.

Per denunciar-ho, aquests veïns van transformar, al llarg de 6 anys, el solar deshabitat i ple de runa en un parc públic. Amb les seves pròpies mans, plantaren arbres fruiters, instal·laren bancs i mobiliari de joc infantil i delimitaren zones esportives. Però sense previ avís i evitant el diàleg, les màquines a sou de l'Ajuntament van destruir el que havia esdevingut un símbol de la iniciativa veïnal a Barcelona i van desallotjar els valents a qui encara no havien fet fora. Arran d'això, els veïns van convocar diferents mobilitzacions, com una manifestació que fou dissolta a cops de porra.

Una setmana després, el 13 d'octubre de 2006, els Mossos van detenir en Jona, un jove compromès i molt actiu en la vida col·lectiva del seu barri. Negant-li tota presumpció d'innocència i trepitjant els drets més bàsics d'una societat democràtica, el Jona va ser detingut al portal de casa seva, davant la seva companya, per part de quatre policies encaputxats que el van emmanillar i el van traslladar als calabossos, on el van interrogar, despullant-lo i agredint-lo físicament. En un context mediàtic que només parlava d'"antisistema", el van acusar de llançar coets contra la policia i li van atribuir delictes de desordres públics, danys i atemptat a l'autoritat.

Entenem que, tampoc a les nostres terres, no ens podem quedar de braços creuats davant una injustícia com aquesta. És per això que, des de la seva detenció i especialment aquests dies hem organitzat accions com xerrades, parades informatives, pancartes gegants o cotxes per assistir a la manifestació del dissabte 26 de gener a Barcelona per difondre aquesta injustícia amb el Jona. Us animem a fer-vos vostre el cas i solidaritzar-vos seguint la campanya de suport ja que, com aquesta apunta,
Quan l'especulació és un fet, manifestar-se és un dret! Jona absolució!

Signants:

A les trinxeres
Assemblea Antirepressiva de Ponent
Assemblea Ciutadana de Ponent "Que la crisi la paguin els rics"
Assemblea de Joves de Cervera
Assemblea de Joves de Lleida
Associació Cultural La Dalla d'Alfés
Associació Cultural Antiracista de les Terres de Ponent
Banc del Temps de la Bordeta
Candidatura d'Unitat Popular (Assemblees locals d'Alfés, Balaguer, Lleida, Mollerusa i Torà i Biosca)
Casal Amics de Cuba de Lleida
Casal Pere III - Ateneu de Balaguer
Casal Popular l'Arreu de Mollerussa
Casal Popular Lo Clot de l'Infern de Tàrrega
Casal Independentista d'Agitació Cultural l'Ocell Negre de Lleida
Centre Social Autogestionat La Maranya
Centre Social Ocupat La Chispa
Cercle Obert
Col·lectiu Perquè Vull!
Confederació General del Treball - FIC de Ponent

Consell de l'Agrupament Escolta Alosa de Lleida
Ilergetes
Kol·lectiu Agroecològic d'Agrònoms de la UdL
Lleida treballadora
Lo Decreixement a Ponent
Lokalillo de Balaguer
Maulets Ponent
Partit Comunista del Poble Català
Revolta Global-Esquerra Anticapitalista
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
Suport Ponent